Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Gisteren berichtte Zorgvisie dat duizenden thuiszorgmedewerkers onnodig hun baan hebben verloren, omdat gemeenten extra geld van de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) op de plank laten liggen. Deze gelden zijn bedoeld om de werkgelegenheid in de thuiszorg te behouden. De FNV vindt het schandalig dat gemeenten hier nauwelijks gebruik van maken, terwijl ondertussen tienduizenden thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen en honderdduizenden kwetsbare ouderen hun broodnodige zorg. Dat meldt FNV. 

In december 2015 heeft de FNV, na de ‘Red de Zorg’-acties, afspraken gemaakt met het kabinet en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de zorg. Er is onder andere afgesproken dat de voorwaarden voor de HHT-gelden worden versoepeld en dat het geld structureel wordt. De FNV gaat de VNG aan deze afspraken houden om te zorgen dat dit geld nu daadwerkelijk naar de zorg gaat.

“Er is de laatste jaren flink bezuinigd op de zorg. De FNV heeft samen met tienduizenden zorgmedewerkers met succes actiegevoerd voor extra geld voor de zorg. Dat geld moet wel volledig worden benut voor goede zorg. De gemeenten, georganiseerd in de VNG, moeten deze afspraken nakomen”, aldus Sarah Dobbe van de FNV.

Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat met de HHT-gelden slechts vierduizend banen van de in potentie 14.700 banen zijn gered. Slecht 15 procent van de gemeenten heeft het volledige budget van de HHT-gelden ingezet. Het overgrote deel van de gemeenten dat niet het volledige budget heeft ingezet, hield meer dan 70 procent van het budget over.

Vorige week werd bekend dat de gemeenten ook al 310 miljoen overhielden aan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hierover zegt Dobbe: “Gemeenten hebben de vrijheid om hun eigen beleid te voeren, maar dat geeft ze geen vrijstelling van hun verantwoordelijkheid om de zorg goed te regelen. Het is onverteerbaar dat kwetsbare ouderen hun broodnodige zorg verliezen, terwijl gemeenten zorggeld onbenut laten. Geld voor zorg moet naar zorg.”

©Nationale Zorggids