Normal_budget_geld_bezuinigingen35

In een schriftelijk overleg over proeftuinen meerzorg 2.0 laat staatssecretaris Van Rijn weten dat de budgetten voor meerzorg niet toereikend zijn, maar tegelijkertijd wordt er ook niet voorzichtig omgesprongen met de beschikbare middelen. Het doel van de proeftuinen is om verschillende manier van toetsen van meerzorg te onderzoeken. De proeftuinen richten zich onder andere op het verminderen van bureaucratie, het verminderen van probleemgedrag, het verbeteren van de kwaliteit van zorg en de afbouw van vrijheidsbeperking. Dat meldt Zorgvisie.

In 2014 wilde Van Rijn al samen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) een nieuwe manier van vinden voor de invulling van de meerzorgregeling. Meerzorg houdt in dat mensen financieel in aanmerking komen voor zorg naast de zorg van een instelling. “Daarbij was de gedachte van deze partijen dat de huidige regeling niet stimuleert om zuinig om te gaan met beschikbare middelen. Gedragsproblematiek kan bijvoorbeeld 'extra middelen opleveren' in het kader van meerzorg”, schrijft de staatssecretaris. Maar het voorkomen van gedragsproblemen levert geen extra middelen op, daarover zijn de partijen het eens. Van Rijn zelf heeft geen inzicht in de bedragen, en ziet dus ook niet dat de huidige budgetten niet voldoende zijn. Wel ziet hij dat de financiële prikkels af en toe verkeerd kunnen staan.

Verspreid over heel Nederland zijn er op dit moment tien proeftuinen meerzorg. De proeftuinen moeten er voor zorgen dat de focus van de betrokken partijen verplaatst van het aanmelden van cliënten naar betere uitkomsten voor de cliënten. Partijen richten zich nu vaak nog op het aanmelden van cliënten, want zo zouden er extra middelen binnenkomen. 

©Nationale Zorggids