Normal_contract_tekenen_overeenkomst

Achterhoekse zorgaanbieders in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdzorg kunnen vanaf heden vier keer per jaar en contract afsluiten met gemeenten in de regio. Voorheen konden zorgaanbieders één keer per jaar een contract afsluiten, waardoor zij soms lang moesten wachten op werk. Acht gemeenten in de Achterhoek hopen hiermee voor meer flexibiliteit te zorgen. Dat meldt de Gelderlander.

Alle zorgaanbieders in de acht gemeenten kunnen tot 26 september aangeven of ze willen meedingen voor een nieuw contract voor onder andere dagbesteding, beschermd wonen, begeleiding, Wmo maatwerk en algemene jeugdhulp. Gemeenten stellen eisen op waaraan zorgaanbieders moeten voldoen. Indien een zorgaanbieder voldoet, wordt de deze als contractant geregistreerd. Dat is noodzakelijk om de geleverde zorg bij de gemeenten te declareren. 

Uitgangspunt bij de aanbesteding is dat continuïteit van zorg en ondersteuning gegarandeerd wordt. De cliënt kan, net als nu, zelf kiezen van welke gecontracteerde aanbieder hij of zij gebruik maakt, na het verkrijgen van een toewijzingsbesluit van de gemeente. Keuzevrijheid blijft, ook in de nieuwe situatie, voorop staan. De gemeenten Aalten, Montferland, Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Bronckhorst en Berkelland hanteren de flexibelere methode van contractering. 

Door: Redactie Nationale Zorggids