Normal_geld_briefgeld_munten

In Twentse gemeenten is het aantal persoonsgebonden budgetten (pgb’s) met 70 procent afgenomen door de aanpak van pgb-fraude. Het ontmoedigingsbeleid van Twente richt zich nu op zorg in natura als beste oplossing voor pgb-houders. Hierdoor kon het gebruik van pgb’s flink teruggedrongen worden. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

Sinds 2015 hanteert Twente het uitgangspunt: 'geen pgb, tenzij cliënt, zorgaanbieder én gemeente het de best passende constructie vinden'. De gemeenten maken zich al langer zorgen over het ronselen van pgb-clienten door malafide zorgpartijen. Met name kwetsbare mensen die beschermd wonen zijn hiervoor een makkelijk doelwit. Samen met zorgpartijen is daarom een kwaliteitskader samengesteld, zodat zij zorg in natura in plaats van via pgb's konden aanbieden. De gemeente heeft in de afweging het laatste woord.
 
Het nieuwe kwaliteitskader heeft nu zijn vruchten afgeworpen: in Enschede ging het aantal pgb’s van 400 in 2015 naar minder dan 100 halverwege 2017. Almelo ging van 150 pgb's in 2015 naar minder dan 50 halverwege 2017. In twee jaar tijd werden dus 400 minder pgb's verstrekt: een daling van 70 procent.
 
Waar de zorg kwalitatief onvoldoende was heeft de gemeente ingegrepen en de cliënten een andere plek binnen beschermd wonen aangeboden. Daarnaast zijn een aantal aanbieders is failliet gegaan, omdat zij het zorggeld niet gebruikten voor zorg.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids