Normal_politiebordje._politie

Er is onder politiemensen, gemeenten en justitie te weinig kennis over een licht verstandelijke beperking (LVB). Om te voorkomen dat mensen met een LVB onnodig problemen op zich afroepen, moet deze kennis flink bijgeschaafd worden, zegt minister Sander Dekker voor  Rechtsbescherming. Dit meldt de Leeuwarder Courant. 

“Hulp en ondersteuning voor deze groep is heel belangrijk, en veel mensen weten niet hoe je moet omgaan met een LVB’er. Bij justitie en gemeenten is dus meer kennis nodig over deze groep; je moet weten waar je op let”, aldus de minister. In gevangenissen en op politiebureaus zijn ze al begonnen met screenen op een eventuele LVB. Zodra duidelijk is dat iemand een licht verstandelijke beperking heeft, kan de zorg daarop aangepast worden.

Soms is die duidelijkheid niet nodig om de zorg aan te passen, maar om onnodige problemen te voorkomen. Mensen met een LVB kunnen geneigd zijn om sociaal wenselijke antwoorden te geven op gevaarlijke vragen, bijvoorbeeld schuldbekenning bij de politie. Het is tegenwoordig niet ongewoon om een drugskoerier of katvanger tegen te komen die een LVB heeft. 

Door: Nationale Zorggids