Kinderen autistische ouders krijgen problemen

Kinderen die een autistische ouder hebben, ervaren vaak later in hun leven problemen. De stichting KindvanAuti organiseert bijeenkomsten voor kinderen van ouders met autisme. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) doet hetzelfde voor partners en voor broertjes en zusjes van mensen met autisme. Desondanks is er weinig te vinden over hoe het voor kinderen is om een ouder met autisme te hebben. Dit meldt NRC.

Ondanks bovenstaande initiatieven is er weinig aandacht voor het leven van kinderen die een vader of moeder hebben met autisme. Hester Lever, relatie- en gezinstherapeut en gespecialiseerd in het behandelen van volwassen kinderen met ouders met (vermoedelijk) autisme, beaamt dit: "Terwijl die kinderen ervaren dat het autisme van hun ouder een enorme impact heeft op hun leven. Ze hebben een laag zelfbeeld, moeite met grenzen aangeven, weten geen richting te geven aan hun leven of kampen met somatische klachten."

Autisme van ouders heeft veel invloed op het leven van hun kinderen

Dat het autisme van ouders veel invloed heeft op hun kinderen, zegt ook gz-psycholoog en systeemtherapeut Margo Versteijne, onder andere werkzaam bij behandel- en kenniscentrum Leo Kannerhuis dat gespecialiseerd is in autisme. Zij geeft aan dat ouders met autisme niet aanvoelen welke behoeftes hun kinderen hebben en dat zij hun kind daarom eigenlijk tekort doen, ook al doen ze nog zo hard hun best en cijferen ze zichzelf weg.

Dit kan voor kinderen met autistische ouders leiden tot een onveilige jeugd en dat werkt in het verdere leven door. Zo leren deze kinderen niet om een eigen identiteit te ontwikkelen en blijven ze zoeken naar de gemiste erkenning van hun ouders. Dat heeft weer consequenties voor hun relaties met andere mensen.

Door: Nationale Zorggids