Inspectie voor de Gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft per 1 augustus 2013 verscherpt toezicht ingesteld op Het Phazezhuys in IJlst. Ondanks een intensief toezichttraject in de afgelopen periode, voldoet Het Phazezhuys niet alle voorwaarden voor verantwoorde zorg.

Het Phazezhuys biedt langdurige psychosociale hulpverlening aan patiënten met psychische, psychosociale en/of psychosomatische klachten. In mei 2012 bezocht de inspectie het Phazezhuys in het kader van het toezicht op nieuwe toetreders in de geestelijke gezondheidszorg. Tijdens het bezoek constateerde de inspectie dat Het Phazezhuys niet voldeed aan een aantal randvoorwaarden voor verantwoorde zorg. In de periode daarna is er intensief contact geweest met de instelling om de noodzakelijke verbetermaatregelen te realiseren. Ondanks dat intensieve toezicht voldoen de begeleidingsplannen nog steeds niet aan de norm. De begeleidingplannen zijn onvoldoende SMART geformuleerd en er is niet in opgenomen hoe vaak het plan in afstemming met de cliënt geëvalueerd en bijgesteld wordt. Bovendien ontbreekt de afstemming met andere zorgverleners in de begeleidingsplannen.
 
Daarom heeft de inspectie voor zes maanden verscherpt toezicht ingesteld. In deze periode moet Het Phazezhuys voor alle cliënten begeleidingsplannen opstellen volgens het Besluit zorgplanbespreking AWBZ-zorg. Ook moet de instelling zorgen voor aantoonbare implementatie en borging van de overige verbetermaatregelen. De inspectie zal de voortgang van de verbeteringen toetsen met onaangekondigde bezoeken.