Normal_lavendel

Lavendelolie kan helpen tegen angststoornissen. Een Weens onderzoek heeft aangetoond dat gebruik van het extract van lavendel minstens zo goed zou werken als een modern chemisch antidepressivum. De wetenschappers uit Oostenrijk publiceerden hun studie in het laatste nummer van het International Journal of Neuropsychopharmacology, zo meldt Metronieuws.

De studie volgde 539 patiënten, van wie een deel dagelijks 160 of 80 milligram lavendelolie kreeg. Een ander deel kreeg 20 mg van het antidepressivum paroxetine en een derde groep kreeg een placebo toegediend. Voor de proef werden mensen geselecteerd die meer dan 18 scoorden op de Hamilton Rating Scale for Depression (HRSD), een veelgebruikte schaal om angst en depressie te meten. Een score van 18 tot 24 duidt op een matige tot ernstige depressie.

De resultaten waren opmerkelijk. Patiënten die per dag 160 mg lavendelolie kregen, zagen hun score dalen met 14,1 punten. Een dosis van 80 mg olie leidde tot een vermindering van 12,8 punten. Bij de patiënten die het antidepressivum kregen ging de score omlaag met 11,3 punten. Ook het placebo bleek te werken: de mensen die dat kregen scoorden min 9,5 punten op de schaal.

Daarmee lijkt lavendelolie krachtiger dan paroxetine, dat in Nederland en België wordt verkocht onder de merknaam Seroxat. Het zou bovendien minder bijwerkingen hebben, vooral bij mannen. Overigens geldt er wel een waarschuwing: bij verkeerd gebruik kan lavendelolie risico's voor de gezondheid opleveren.

© Nationale Zorggids