Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Mensen motiveren hulp te zoeken wanneer er niet direct iets aan de hand lijkt te zijn (preventief handelen) is moeilijk, maar kan belangrijk zijn bij het voorkomen van depressie. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Kim van Zoonen. Zij promoveerde deze week aan de Vrije Universiteit Amsterdam, meldt deze universiteit. 

Van Zoonen onderzocht of depressieve stoornissen te voorkomen zijn door preventief een behandeling aan te bieden. Dit wordt gedaan aan mensen die depressieve symptomen ervaren. Weinig mensen nemen nog deel aan preventieve behandelingen, daarom vond Van Zoonen het van belang om te weten te komen waarom mensen dit nog niet doen. Veel mensen vinden dat ze geen hulp nodig hebben omdat ze geen klachten ervaren of denken de problemen zelf te lossen. Ook kan het zijn dat ze niet weten waar ze hulp moeten vinden.

Het aantal depressies daalt door preventieve behandeling, concludeert de promovendus. Ook ontwikkelt 22 procent van de mensen die symptomen ervaren van een depressie een depressieve stoornis. Ze heeft echter niet de specifieke kenmerken van deze mensen kunnen vinden.

Van Zoonen vindt het bijzonder belangrijk om beter te begrijpen wat de obstakels zijn bij het vinden van hulp, zodat mensen hulp ontvangen waar ze behoefte aan hebben. Ook moet de kennis over depressie, preventieve behandeling en de gevolgen van depressie verbeteren bij zowel professionals als bevolking.

© Nationale Zorggids