Normal_geld34

GGZ Drenthe, Lentis en GGZ Friesland hebben in 2014 miljoenen euro's verlies geleden. Bij GGZ Drenthe ging het om een verlies van 6,1 miljoen euro, Lentis leed 1,2 miljoen euro verlies en GGZ Friesland 6,7 miljoen euro. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Dat grote noordelijke psychiatrische en psychologische instellingen het moeilijk hebben was al langer bekend. De organisaties moeten bezuinigen en veel van de eenvoudige vormen van hulpverlening worden door psychologen of psychiatrische verpleegkundigen bij huisartsen gedaan in plaats van bij de grote ggz-instellingen.

Ook het Noorden heeft te maken gehad met de problemen rondom de landelijke declaratieregels, daarom zijn de cijfers nu pas gepubliceerd. Uit de gisteren gepubliceerde jaarcijfers blijkt dat GGZ Drenthe veel verlies heeft geleden. Het leed zes miljoen euro verlies op een jaaromzet van 174 miljoen. Ook is de organisatie vorig jaar tijdelijk onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geplaatst. Naar verwachting sluit GGZ Drenthe 2015 eveneens negatief af.

Lentis leed het minste verlies. De organisatie heeft een jaaromzet van 209 miljoen euro, en leed een verlies van 1,2 miljoen. Door diverse reorganisaties en meerjarenafspraken te maken met zorgverzekeraar Menzis heeft het erger weten te voorkomen. 

©Nationale Zorggids