Normal_autisme_hersenen

Uit een recente Zweedse studie blijkt dat de gemiddelde leeftijd waarop iemand met autisme sterft lager ligt dan mensen zonder deze stoornis. Vaak eindigt een leven van iemand met autisme gemiddeld zestien jaar eerder. De voornaamste oorzaken zijn zelfmoord of epilepsie. Dit meldt NU.nl. 

De Zweedse onderzoekers bekeken dossiers van 27.000 autistische volwassenen. Daarbij gebruikten ze 2,7 miljoen mensen als controlegroep voor de gehele bevolking. Mensen met autisme en een verstandelijke handicap overleden gemiddeld dertig jaar eerder. De meest voorkomende oorzaak van overlijden hierbij was epilepsie. Waarom autisme aan epilepsie wordt gelinkt is nog niet bekend. De patiënten die geen verstandelijke handicap hadden naast hun stoornis, stierven gemiddeld twaalf jaar eerder dan iemand zonder autisme. De voornaamste oorzaken waren hartziekten en zelfmoord.

“Het is al bekend dat de helft van de mensen met psychische problemen ook problemen heeft op andere gebieden, zoals stemmingsstoornissen en angststoornissen. Dat is behoorlijk pittig. Het is heel belangrijk dat de hulpverlening daarop inspeelt en dat er ook passende hulp wordt geboden”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. 

©Nationale Zorggids