Normal_geld_handen_verdeling_wnt

Ex-bestuurder Erik van der Haar van GGZ Drenthe krijgt zijn salaris doorbetaald tot aan zijn pensioen. Na zijn vertrek begin vorig jaar is hij op de loonlijst blijven staan als intern toezichthouder kwaliteit. In totaal kost hij de organisatie 448.000 euro. GGZ Drenthe, dochteronderneming van Espria, verkeert al enkele jaren in financiële problemen. In 2015 leed het een verlies van 4,6 miljoen euro. Dat meldt RTL Nieuws. 

Van der Haar gaat aankomende oktober met pensioen. Tot die tijd blijft hij aan als toezichthouder. Hij legde in de eerste instantie zijn functie neer omdat GGZ Drenthe geld wilde besparen en de bestuurstop gestroomlijnd moest worden. Echter kreeg hij vorig jaar een nagenoeg gelijk bedrag als zijn voormalig loon. “In dit soort situaties is het gebruikelijk dat een bestuurder een vertrekregeling krijgt. Maar in plaats van een zak geld mee te geven, kiest deze instelling ervoor om iemand nog iets zinvols te laten doen”, zegt woordvoerder Peter ter Horst. Ondanks de financiële problemen krijgt van Der Haar uitbetaald zoals is afgesproken met de instelling. Vorig jaar moest GGZ Drenthe al 137 voltijdsbanen schrappen, naar verwachting zullen er nog meer ontslagrondes volgen.

Sinds begin 2013 mogen instellingen een maximaal bedrag van 75.000 euro als ontslagvergoeding betalen, zo staat dat vast in de Wet Normering Topinkomens (WNT). Veel bestuurders die in dienst waren voor de introductie van deze regeling krijgen echter een hoger bedrag. 

Door: Redactie Nationale Zorggids