Rechtbank geeft OM geen toegang tot ggz-dossier verdachte verpleegkundige

De rechtbank in Noord-Nederland geeft het Openbaar Ministerie (OM) geen toegang tot het ggz-dossier van de verpleegkundige die wordt verdacht van betrokkenheid bij zeker twintig sterfgevallen in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Er is volgens de rechtbank genoeg informatie beschikbaar om niet het dossier te hoeven inzien. Dergelijke dossiers mogen alleen in zeer uitzonderlijke situaties worden gedeeld. Dit meldt Skipr. 

Door een brief te sturen aan de raad van bestuur van het Assense ziekenhuis, brak GGZ Drenthe zelf al de geheimhoudingsplicht. De hulpverleners van de ggz-instelling zijn ook gehoord door politie, waarbij eveneens het medisch beroepsgeheim is doorbroken. Daardoor stelt de rechtbank dat het OM genoeg informatie heeft voor verder strafrechtelijk onderzoek.

Levens vroegtijdig beëindigd

De verdachte verpleegkundige werkte ten tijde van de coronapandemie op de longafdeling van het WZA. Hij was onder behandeling bij de GGZ Drenthe en heeft behandelaren verteld dat hij – zonder instructies van een arts – medische handelingen uitvoerde bij patiënten die volgens hem terminaal waren en ernstig leden. Volgens het OM heeft hij in gesprekken met behandelaren meermaals verteld dat hij in het ziekenhuis de levens van een twintigtal patiënten voortijdig had beëindigd.

Verdenkingen niet sterk genoeg

Sinds begin juni loopt de voormalige verpleegkundige weer vrij rond, omdat de verdenkingen tegen hem niet sterk genoeg zouden zijn. Er is volgens de rechtbank en het gerechtshof in het dossier geen concrete situatie te vinden die een causaal verband is tussen de handelingen van de verdachte en het overlijden van patiënten op de longafdeling van het WZA.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky