Normal_geld__handboeien__fraude

Een Zoetermeerse zorginstelling die hulp biedt aan volwassenen met psychische problemen, wordt verdacht van mogelijke fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb). De zorgaanbieder zou niet voldoende of helemaal geen hulp hebben geleverd terwijl er wel geld vanuit het pgb van de bewoners werd geïnd. Dit meldt Omroep West. 

Zorgaanbieder SteunStekkie Kurma heeft vier huizen in Zoetermeer waar volwassenen begeleid wonen. De bewoners hebben onder andere autisme of psychische problemen, waardoor zij wel zelfstandig maar niet zonder begeleiding kunnen wonen. Het vermoeden is dat zij al langere tijd niet de zorg hebben gekregen die zij inkochten bij de zorginstelling.

De cliënten zijn inmiddels ondergebracht bij een andere zorgverlener in de regio. Volgens de laatste berichten is er nog één bewoner aanwezig in een van de huizen waar de zorg werd verleend. Er zal worden gekeken of de bewoners overgeplaatst kunnen worden naar een zorgaanbieder die wel de nodige hulp biedt aan de cliënten.

De fraude kwam aan het licht door tips en interne signalen bij de instelling. Er zijn zeven invallen gedaan door het fraudeteam van de gemeente Zoetermeer, onder andere in het huis van de directeur. Daarbij is ook beslag gelegd op geld.

Volgens directeur Anjana de Wit Koster gaat het om een misverstand en is er geen sprake van fraude bij de instelling. De problemen zouden zijn ontstaan doordat de verantwoording van de pgb-uren niet goed op orde zou zijn. “We hebben een paar weken de tijd gekregen om dat beter op papier te krijgen en dat gaat ons lukken. Ik weet zeker dat dit met een sisser gaat aflopen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids