Normal_vaccinatie_prikken_inenten

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: ophef om button voor zorgverlener met griepprik, bekendmaking zorgpremies 2020 en terminale patiënt neemt op sterfbed afscheid van zijn hond. 

Maandag: ophef over button voor zorgverleners met griepprik

Het idee van de Nederlandse Influenza Stichting om iedere zorgverlener die de griepprik haalt een button op te drukken, viel bij lang niet iedereen in goede aarde. Verpleegkundigen en verzorgenden vonden het respectloos en een plan dat getuigt van weinig kennis van de zorg.

Dinsdag: ‘Misstanden bij beschermd en begeleid wonen’

Jaarlijks zijn zo'n 2.300 kwetsbare mensen in de zorg bij aanbieders van beschermd en begeleid wonen waarbij fraude en/of verwaarlozing wordt vermoed. Deze aanbieders maken gebruik van mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, psychische problemen, een verslaving of mensen die er alleen voor staan. Er wordt onderdak en zorg beloofd, maar in de praktijk krijgen ze niet de hulp die ze nodig hebben, stelt Informatieknooppunt Zorgfraude (IKZ). 

Woensdag: alle zorgpremies voor 2020 bekendgemaakt

DSW was traditiegetrouw de eerste verzekeraar die de premie voor komend jaar bekendmaakte en deed dit al in september. Opvallend dit jaar is dat veel zorgverzekeraars een lagere zorgpremie hebben aangekondigd, terwijl het kabinet een stijging voorzag. En DSW zette als eerste de toon - zo leek het - met een premiestijging van 6 euro. Wil je weten wat jij volgend jaar betaalt? Vind het overzicht hier.

Donderdag: baasje mag op sterfbed in ziekenhuis afscheid nemen van zijn hond

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een man op zijn sterfbed toegestaan om afscheid te nemen van zijn geliefde hond. Hoewel het niet zo vaak gebeurd, mag een patiënt in sommige gevallen afscheid nemen van  het huisdier. Dat was ook onlangs het geval. Omdat de man en zijn hond een echte twee-eenheid waren, is er een mogelijkheid gecreëerd om afscheid te nemen. 

Vrijdag: veel recensenten aangemeld voor beoordelen toegankelijkheid restaurants 

Aan een oproep tot recensenten voor rolstoeltoegankelijke restaurants is veel gehoor gegeven. Judith Hatzmann vroeg vorige week in het Algemeen Dagblad naar mensen die samen met haar in kaart willen brengen in welke restaurants mensen met een beperking kunnen eten. Er zijn inmiddels al 41 aanmeldingen binnengekomen en tientallen nieuwe recensies zijn verschenen op haar website. Door haar oproep kunnen veel meer restaurants beoordeeld worden, zodat mensen met een beperking een goede keuze kunnen maken als zij uit eten willen gaan.

Door: Nationale Zorggids