Week 25: metacognitieve therapie, bedenktijd abortus & kaneel eten gevaarlijk?

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer in het nieuws metacognitieve therapie, afschaffing bedenktijd abortus, onnodige overlijdens door wachttijden op SEH en de gevaren van kaneel etn. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: wat is metacognitieve therapie en waardoor werkt het tegen piekeren?

Het boek Live more, think less (2020), dat in het Nederlands beschikbaar is als Leef meer, denk minder (2021) werd op slag een bestseller. Sindsdien is metacognitieve therapie, de anti-piekermethode die Pia Callesen in dat boek beschrijft, aan een opmars bezig. Wat is metacognitieve therapie en waar wordt het voor gebruikt?

Dinsdag: ook Eerste Kamer stemt in met afschaffen bedenktijd voor abortus

Vrouwen die een abortus willen plegen, hoeven straks niet meer verplicht vijf dagen te wachten voordat zij hun zwangerschap kunnen afbreken. In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer hiervoor.

Woensdag: onnodige overlijdens spoedeisende hulp door wachttijd

Ieder jaar overlijden er onnodig bijna 1000 patiënten door de lange wachttijden op de spoedeisende hulp. Dat komt onder meer door personeelstekorten.

Donderdag: overlevingskans hartstilstand flink toegenomen

In Nederland zijn vorig jaar bijna 4000 AED's geplaatst. Het totaal aantal geplaatste Automatische Externe Defibrillators komt hiermee op 24.500. Volgens de Hartstichting is ons land het eerste land ter wereld dat een dergelijk fijnmazig en landelijk reanimatienetwerk van AED’s én burgerhulpverleners kent.

Vrijdag: Feit of fictie: ‘Kaneel eten is gevaarlijk’

Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: “Kaneel is gevaarlijk”

Door: Nationale Zorggids