Logo_inspectie_jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg heeft in 2012 een inventariserend onderzoek gedaan naar het meten van behandeleffecten door jeugdzorgaanbieders. Uit het onderzoek bleek dat vrijwel alle zorgaanbieders bezig zijn met het meten van uitkomsten van behandelingen. Dat meldt de Inspectie Jeugdzorg.

Het onderzoek vond plaats bij alle 83 jeugdzorgaanbieders. Tweederde van de instellingen bleek aangesloten bij drie landelijke netwerken. Binnen twee van deze landelijke netwerken, die voor Jeugdzorgplus en die voor JJI (Justitiële Jeugdinrichtingen), wordt gewerkt met een standaard meetinstrumentarium. In het derde netwerk, waarbij een deel van de jeugdzorgaanbieders zich heeft aangesloten, is geen sprake van een standaard methode om behandeluitkomsten te meten. Dat laatste geldt ook voor de jeugdzorgaanbieders die geen deel uitmaken van een landelijk netwerk.

Uit de inventarisatie is gebleken dat door vrijwel alle instellingen en zorgaanbieders in de jeugdzorg metingen worden uitgevoerd. Wel constateert de inspectie grote verschillen in hoe ver zorgaanbieders zeggen te zijn met het meten van uitkomsten. Meer systematiek in het meten en standaardisering van het instrumentarium zijn volgens de inspectie essentieel voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg en voor de verantwoording van het zorgaanbod naar de samenleving.

© Nationale Zorggids