Via Jeugd in Limburg heeft extra geld nodig om gesloten jeugdzorg af te bouwen

Gesloten jeugdzorginstelling Via Jeugd in het Limburgse Cadier en Keer heeft extra geld nodig om te voldoen aan de verplichte afbouw. Een bancaire lening is nodig, anders zal de organisatie niet slagen in het afbouwen van JeugdzorgPlus, meldt L1Nieuws. 

Via Jeugd zegt niet zonder financiële steun te kunnen afbouwen en wijst op het gebrek aan landelijke regie ervan. De afbouw is namelijk complex en kostbaar. Er is bijvoorbeeld extra geld nodig voor personeel. Hierover voert Via Jeugd al tijdenlang gesprekken met de gemeente Maastricht, maar zonder resultaat. Ook de gemeente is overtuigd van de complexe situatie en ziet dat afbouwen lastig is als er onvoldoende budget en medewerkers zijn.

Nieuwbouwfinanciering

Op het terrein in Cadier en Keer komt er als het goed is een nieuw gebouw. De financiering is alleen niet afdoende. Het Rijk heeft een beperkt budget beschikbaar gesteld als speciale uitkering, maar dit dekt slechts 40 procent van de totale kosten. De jeugdzorginstelling hoop met een bancaire lening nodig om de overige 60 procent te kunnen dekken. “Maar de toekomst van gesloten jeugdzorg is onzeker en een bank wil garanties die wij niet kunnen geven.

Machtiging via rechter

In de tussentijd moet Via Jeugd jongeren blijven opnemen, waardoor de instroom niet te beheersen is. Via de rechter komt er steeds vaker een machtiging binnen voor gesloten jeugdzorg, simpelweg omdat er geen alternatieven zijn. JeugdzorgPlus heeft een opnameplicht en moeten de jongeren dus accepteren. Een eenzijdig probleem dat bij Via Jeugd ligt, maar niet alleen door de instelling is op te lossen.

Vrijheidsbeperkende maatregelen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Via Jeugd in het vizier, omdat het bijna standaard vrijheidsbeperkende maatregelen inzet, zoals het op slot doen van slaapkamerdeuren, innemen van telefoons en fouilleren bij opname. Maar ook deze JeugdzorgPlus-instelling wil er vanaf en staat achter de afbouw van gesloten jeugdzorg. Het doel is om een ambulante tak op te richten, zodat er geen gedwongen spoedopnames meer binnenkomen. “De gesloten jeugdzorg is het einde van de keten. Wij willen voorkomen dat jongeren daar terechtkomen door eerder in te grijpen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky