Logo_inspectie_jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg (IJZ) beoordeelt het handelen van Bureau Jeugdzorg (BJZ) Limburg als onvoldoende in de uitvoering van de ondertoezichtstelling van een minderjarige. In januari 2013 ontving de inspectie een melding van BJZ Limburg van het overlijden van twee kinderen bij een huisbrand. Eén van de kinderen stond onder toezicht van het BJZ. 

De huisbrand bleek na onderzoek door de politie een tragisch ongeval te zijn. De IJZ heeft het cliëntdossier van de minderjarige onderzocht om de uitvoering van de hulpverlening aan het gezin voorafgaand aan het tragische ongeval te kunnen beoordelen. Het zou gaan om een vechtscheiding en omgang onder toezicht. BJZ Limburg heeft zelf een onafhankelijk intern onderzoek ingesteld. IJZ vindt de uitvoering en opzet van dit onderzoek voldoende en heeft van het bestuur een reactie met verbeterpunten ontvangen.

De IJZ meent dat BJZ Limburg onvoldoende alert is geweest op de situatie van het gezin. Toen een andere hulpverlenende instantie die bij het gezin betrokken was BJZ informeerde over het tijdelijk elders onderbrengen van de kinderen werd door BJZ niet op tijd herkend dat er bij één van de kinderen sprake was van een ondertoezichtstelling. Daardoor heeft BJZ niet zelf een inschatting gemaakt van het risico voor de veiligheid van de kinderen voordat zij terruggeplaatst werden bij hun moeder.

BJZ Limburg heeft zelf een verbeterplan opgesteld naar aanleiding van het incident. De werkwijze van het BJZ bij huiselijk geweld wordt zodanig aangescherpt dat er meer aandacht komt voor veiligheid. Bij een ondertoezichtstelling van de omgang tussen ouders en kinderen bij een vechtscheiding staat het belang van het kind nadrukkelijk centraal. BJZ Limburg gaat afspraken maken met het Veiligheidshuis, het Openbaar Ministerie en de politie over het direct informeren van BJZ wanneer een kind dat onder toezicht staat uit huis wordt geplaatst of tijdelijk ergens anders wordt ondergebracht.

De IJZ verwacht dat medewerkers van BJZ alert reageren op het moment dat er signalen zijn van een mogelijk risico voor kinderen, ongeacht de wijze waarop die signalen binnenkomen. BJZ Limburg moet de medewerkers instructie geven over het navragen van de juiste gegevens van de kinderen. De inspectie zal de uitvoering van de verbeteringen volgen en verwacht dat BJZ Limburg uiterlijk 1 oktober 2013 en 1 maart 2014 schriftelijk rapporteert over de vorderingen.

© Nationale Zorggids