Normal_slapen_peuter

Autistische kinderen met slaapproblemen zijn gebaat bij een slaaptraining voor hun ouders. Uit onderzoek aan verschillende Amerikaanse universiteiten blijkt dat door training van de ouders niet alleen het slaappatroon van hun kind verbetert, maar ook het gedrag overdag. Dat meldt Ggznieuws.

Onderzoekers van de Vanderbilt University, University of Colorado Denver en de University of Toronto bestudeerden tachtig kinderen met een autisme spectrum stoornis tussen de twee en tien jaar oud. 'Een uur individuele slaaptraining of vier uur training in een groep gecombineerd met twee korte controletelefoontjes verbetert de slaap, angst, aandacht, gedrag en kwaliteit van leven bij autistische kinderen met slaapproblemen', aldus onderzoeker Beth Malow.

Malow benadrukt dat ook de ouders gebaat zijn bij de training: na afloop voelen ze zich betere ouders. In de training krijgen ouders informatie over gewoonten overdag en voor het slapengaan    die de slaap bevorderen, zoals bewegen, het vermijden van cafeïne en niet computeren voor het slapengaan. Eerder onderzoek liet zien dat het verstrekken van alleen een folder met deze slaapinstructies geen effect had.

Volgens Malow en haar collega’s zijn vervolgstudies nodig om te bepalen op welke manier slaapeducatie het beste aangeboden kan worden aan families. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Autism and Developmental Disorders.

© Nationale Zorggids