Normal_kinderopvang_kinderen_dansen__still_

Medewerkers in de kinderopvang maken zich zorgen over de kwaliteit op de groepen. Door bezuinigingen komt er meer werk op hun bordje, terwijl ze daar niet meer uren voor krijgen. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

De vakbond Abvakabo FNV ondervroeg ruim 2200 medewerkers. Hiervan geeft 76 procent aan dat de kwaliteit in de kinderopvang onder druk staat. Ilse van der Weiden van de Abvakabo: 'Pedagogisch medewerkers hebben onder andere de taken van de huishoudelijke medewerkers erbij gekregen en van de pedagoog die door bezuinigingen vertrokken is.'

Van de medewerkers die de enquête invulden staat 31 procent wel eens met te weinig medewerkers op de groep. Verder hebben veel medewerkers de ervaring 'dat er met kinderen wordt geleurd om de groepen vol te krijgen'. Dat is niet in lijn met de wet kinderopvang, die voorschrift dat kinderen een vaste stamgroep moeten hebben.

In consumentenprogramma KASSA uitten drie medewerkers anoniem hun zorgen. Een pedagogisch medewerker vertelt bijvoorbeeld dat haar manager heeft gevraagd om met de administratie te sjoemelen. Voor de inspectie leek het zo net of ze de hele dag gewerkt had met een stagiaire, terwijl ze in werkelijkheid alleen stond op de groep.

Lex Staal van de Brancheorganisatie Kinderopvang zegt de anonieme verslagen niet als algemeen landelijk beeld te herkennen, maar weet wel dat ondernemers onder druk staan om met minder middelen de kwaliteit hoog te houden.

© Nationale Zorggids