Normal_baarmoederhals_

(Novum) - Het percentage Nederlanders dat is geïnfecteerd met het humaan papillomavirus (HPV) is tussen 1996 en 2007 met drie procent toegenomen. Vooral de toename onder meisjes en vrouwen in de leeftijdsgroep tussen 15 en 24 jaar is opvallend, blijkt uit onderzoek van Mirte Scherpenisse, die donderdag promoveerde bij het VUmc.

HPV is de veroorzaker van onder meer baarmoederhalskanker. De onderzoeker in opleiding testte het bloed van verschillende groepen Nederlanders op de aanwezigheid van HPV-antilichamen. Ze vergeleek de uitkomsten van de bloedmonsters met die uit twee onderzoeken die rond 1996 en 2007 werden uitgevoerd onder Nederlanders van 0 tot 79 jaar.

In die elf jaar heeft zich volgens Scherpenisse een verschuiving in de toename van HPV-infecties voorgedaan bij meisjes en vrouwen in de leeftijdsgroep tussen de 20 en 29 jaar naar meisjes en vrouwen tussen de 15 en 24 jaar. De vrouwen uit het onderzoek uit 2007 waren op eerdere leeftijd seksueel actief geworden, bleek uit vragenlijsten.

De onderzoekster kwam er ook achter dat de antilichamen die het lichaam zelf aanmaakt na een HPV-infectie niet volledig beschermen, wat betekent dat iemand opnieuw kan worden geïnfecteerd. Een vaccin biedt wel betere bescherming. Sinds 2010 kunnen meisjes zich via het rijksvaccinatieprogramma laten vaccineren tegen HPV.

Scherpenisse ontdekte verder dat het vaccin mogelijk op lange termijn niet voldoende beschermt tegen een HPV-infectie bij meisjes met een immuunstoornis, zoals jeugdreuma. Bij deze meisjes was sprake van andere waarden van antilichamen na vaccinatie. De onderzoekster pleit voor verder onderzoek om dit vast te stellen.