Normal_kinderopvang_peuter

(Novum) - Voor kinderopvang en peuterspeelzalen gelden vanaf 2016 dezelfde kwaliteitseisen. Dat schrijven minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) aan de Tweede Kamer. Nu gelden voor kinderdagverblijven strengere regels dan voor peuterspeelzalen.

Onder meer de regels over het aantal kinderen per beroepskracht en de inzet van vrijwilligers verschillen nu. Ook de regels over de buitenruimte en het vierogenprincipe, dat voorschrijft dat er altijd twee begeleiders per groep moeten zijn, zijn voor kinderdagverblijven strenger.

De bewindslieden vinden dat er voor ouders meer duidelijkheid komt als er geen verschillen meer zijn. Volgens Dekker zorgt het ook voor een betere aansluiting op de basisschool.

Werkende ouders krijgen straks ook kinderopvangtoeslag als ze hun kind naar de peuterspeelzaal brengen, staat verder in de brief. Asscher en Dekker willen ook dat de pedagogische kwaliteit omhoog gaat. Daarom wordt meer aandacht besteed aan de ontwikkeling van kinderen.