Zonnebank

De kans dat een middelbare scholier een poging tot zelfdoding doet wordt 4 keer zo hoog als er in een jaar tijd meer dan 40 keer een zonnebank bezocht wordt. Daarnaast verdubbelt het frequent bezoeken van de zonnebank de kans op depressieve symptomen en suïcidale gedachten. Dit meldt GGZ Nieuws. 

Amerikaanse onderzoekers vertelden dit op de Annual Meeting van de American Psychiatric Association. Of de zonnebank de oorzaak of het gevolg is is niet helemaal duidelijk. Aldus kind- en jeugdpsychiater Molly Gathright, een van de onderzoekers, zou het naar de zonnebank gaan een manier kunnen zijn voor de jongeren om het perfecte lichaam dat in de media gepropageerd wordt te krijgen. Ook kan het zijn dat zij bruin worden zien als een manier om erbij te horen. 
 
In eerdere studies is het gebruik van de zonnebank al gekopped aan het gebruik van alcohol en drugs. Ook is het bezoeken van de zonnebank al eerder in verband gebracht met seizoensgebonden depressies en angsten. Er was echter nog geen studie specifiek onder jongeren uitgevoerd. Dit is nu wel gedaan omdat zelfdoding een van de meest voorkomende doodsoorzaken is onder tieners, aldus de onderzoekers. 
 
© Nationale Zorggids