Normal_budget_geld_bezuinigingen35

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat het jeugdhulpbudget uiterlijk in 2018 volgens een nieuw model over de gemeenten wordt verdeeld. Het bestuur van de vereniging heeft daarom een advies over een objectief verdeelmodel gestuurd aan het Rijk. Dat meldt GGZ Nieuws. 

De verdeling van het jeugdhulpbudget gaat nu nog op basis van het ‘historisch verdeelmodel’. Dit model is gebaseerd op het jeugdzorggebruik in 2012 en kent meerdere nadelen. Zo houdt het model bijvoorbeeld geen rekening met veranderingen in zorggebruik.

Het nieuwe model kan de nadelen wegnemen, verwacht de VNG, maar het nieuwe objectieve model is ook nog niet perfect. Het verschil tussen het de behoefte aan en het gebruik van jeugdhulp door allochtone kinderen wordt bijvoorbeeld nog niet goed verrekend.

De vereniging hoopt dat het objectieve model uiterlijk in 2018 beschikbaar is. Om gemeenten er alvast aan te laten wennen, adviseert de VNG om de verdeling voor de komende jaren deels te baseren op het objectieve model.

© Nationale Zorggids