Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Gemeenten houden fors geld over op zorggeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ongeveer driekwart van de gemeenten houdt geld over op het Wmo-budget. De helft van de gemeenten komt wel geld tekort als het aankomt op jeugdzorg. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Een totaaloverzicht van al het overgebleven geld is nog niet te geven, want gemeenten hebben nog niet alle jaarcijfers. Maar duidelijk is dat er geld overblijft, soms blijft er flink veel geld over. Zo houdt de gemeente Overbetuwe 2 miljoen euro over van een budget van 26,5 miljoen euro. De gemeente Teylingen houdt 1,7 miljoen euro over van een begroting van 14,8 miljoen euro. En de gemeente Deurne heeft nog 2,3 miljoen euro in de kas. Wat financieel deskundigen tot nu toe gezien en gehoord hebben schetst een duidelijk beeld: de grootste overschotten worden geboekt in de Wmo.

In het subdomein jeugdzorg is het iets anders, hoewel er van de gevreesde tekorten geen sprake lijkt te zijn. Gemeenten komen redelijk uit met hun jeugdzorgbudgetten en instellingen worden daarbij niet afgeknepen. “Er is geen sprake van een race to the bottom. We horen overal een klein minnetje en klein plusje, incidentele uitschieters daargelaten”, zegt voorzitter van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) Marjanne Sint.

Exacte cijfers worden over ongeveer twee maanden verwacht. Gijs Oskam, financieel specialist van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), komt dat door de uitblijvende declaraties van zorgaanbieders en de pgb-achterstanden bij de SVB. Hij zegt dat gemeenten inderdaad aardig lijken uit te komen met het Wmo-budget, echter noemt hij het jeugdzorgbudget krap en onzeker.

De positieve resultaten in het Wmo-budget zullen waarschijnlijk leiden tot discussies. Aan de ene kant zullen er mensen zijn die vinden dat het rijk te ruimhartig is geweest richting gemeenten. Aan de andere kant staan de mensen die vinden dat gemeenten nu te ver zijn doorgeslagen in de versobering van sociale voorzieningen. 

©Nationale Zorggids