Normal_ict_digitaal_computer_muis

Steeds meer mensen met autisme weten hun weg te vinden naar autismecentrum Scauting in Hoogeveen. Anderhalf jaar geleden opende het centrum zijn deuren. Het richt zich met name op mensen die veel affiniteit hebben met ICT en wil mensen zo ondersteunen in de maatschappij. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Dankzij de actieve inzet van de organisatie komen steeds meer normaal- tot hoogbegaafde autisten naar het centrum. Scauting helpt hen bij het leren, wonen en het vinden van werk. Er zijn werkplekken voor zo'n twintig mensen die daar hun digitale dagbesteding kunnen uitvoeren. Met vakgericht ICT-onderwijs op mbo- en hbo-niveau leren de cliënten allerlei vaardigheden om te kunnen werken in de ICT-sector. Ook begeleidt eigenaar André Oostenveld ongeveer zestien cliënten thuis.

Scauting benadert gemeenten en organisaties om uit te leggen waar autisten tegenaan lopen als ze willen werken. “Mensen met autisme zien er normaal uit, maar hebben specifieke begeleiding en concrete opdrachten nodig”, zegt Oostenveld. Iedere cliënt/student heeft een eigen persoonlijke coach in het centrum waarbij een individueel plan wordt uitgevoerd. Ook zet Oostenveld een Autisme Informatie Punt op voor de provincie Drenthe. Iedereen die meer wil weten over autisme kan hier terecht. Oostenveld heeft nog meer plannen voor de provincie, maar hij wil Scauting stap voor stap uitbreiden. 

©Nationale Zorggids