Normal_slaap_slapen_ogen_dicht_vrouw_depressie

Zelfmoord is doodsoorzaak nummer één onder jongeren tussen de twintig en vijfentwintig jaar. 20 procent van de jongeren kampt voor zijn achttiende levensjaar al met depressieve gedachten en het aantal jongeren met antidepressiva blijft stijgen. 113Online, de organisatie voor zelfmoordpreventie, ziet dat het moeilijk is om jongeren te bereiken en besteedt daarom extra aandacht aan deze groep. Ook stichting Tweestrijd wil het taboe over zelfmoord onder jongeren doorbreken door voorlichting te geven op scholen. Dat meldt Brandpunt.

113Online is er voor iedereen, maar richt zich ook op de jongeren die extra gevoelig zijn voor tegenslagen in het leven. Levensgebeurtenissen, klein of groot, kunnen een grote invloed hebben op een jongere. Dat kan leiden tot bepaalde gedachten waardoor ze niet meer verder willen leven, vertelt de organisatie.

Oprichter van stichting Tweestrijd Faraz maakte twee suïcides mee in drie jaar tijd, totaal onverwacht. “Het is eerst een vraag die je bij jezelf neerlegt, hoe heb ik het niet kunnen zien? Maar op een gegeven moment kom je op een punt dat je het zult moeten accepteren”, zegt Faraz. Om het taboe van zelfmoord te doorbreken geeft hij met Tweestrijd voorlichting op scholen. Hij en zijn collega's vertellen hun verhaal, spelen interactieve spellen met de leerlingen en proberen op één lijn te komen met hen.

Sanne verloor vorig jaar haar vriend Dennis. Hij leed al tien jaar lang aan een zeer zware depressie, maar vertelde niemand erover. Hij had veel vrienden, zag er goed uit, was slim en had een vriendin. Aan de buitenkant leek alles goed te gaan. Ze hoopt dat jongeren meer gaan praten over hun problemen, want haar vriend pleegde zelfmoord zonder om hulp te vragen. En laat nabestaanden verloren achter. 

©Nationale Zorggids