Normal_jeugdzorg546

Zodra een pleegkind 18 jaar wordt, houdt de pleegzorg en pleegzorgvergoeding aan pleegouders op. Deze pleegkinderen hebben niet meer zomaar recht op hulp van de gemeente. Een pleegkind moet vanaf dan alles zelf regelen, zo staat dat in de wet. Hoogleraar adoptie en pleegzorg Femmie Juffer van de Universiteit Leiden vindt dat daar verandering in moet komen. Er zijn diverse regelingen waar kinderen gebruik van kunnen maken, maar daar komt in de praktijk vaak weinig van terecht. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Sommige jongvolwassenen blijven hulpbehoevend, ook als zij 18 jaar zijn geworden. Volgens Juffer hebben zij een veilige thuisbasis nodig. Deze jongeren mogen bij de gemeente aankloppen voor voortgezette hulpverlening tot hun 23ste. Volgens deze regeling houden de pleegouders ook langer pleegvergoeding. Maar, zo laat de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) weten, gemeenten voorzien deze jongvolwassenen vaak niet van de benodigde hulp op maat, er zijn namelijk geen vaste regels voor het toekennen van verlengde pleegzorg.

Onlangs vulden bijna vierhonderd pleegouders een peiling in van de NVP. Hieruit bleek dat dertig procent van hen zich zorgen maakt over de zorg voor meerderjarige pleegkinderen. “Iedere gemeente regelt de toegang tot de verlengde pleegzorg anders. De interpretatie van de noodzaak en het besluit hoeveel maanden extra vergoeding er wordt toegekend, is overal verschillend”, zegt directeur van de NVP Peter van Loo. Op dit moment lijken gemeente te vinden dat het pleegkind er alles aan moet doen om extra hulp te krijgen, terwijl gemeenten uit moeten gaan van een automatische verlenging, tenzij dit echt niet nodig blijkt te zijn. Hoogleraar Juffer sluit zich hierbij aan. Verlengde pleegzorg zou meer vanzelfsprekend moeten zijn, en niet een gemeentelijke gunst.

In een reactie aan het Algemeen Dagblad laat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid weten dat hij ook vindt dat gemeenten meer gebruik moeten maken van de regeling verlengde pleegzorg. Wel is hij van mening dat pleegzorgbegeleiders de kinderen zo goed mogelijk moeten voorbereiden op het volwassenen worden. 

©Nationale Zorggids