Normal_privacy2322

In het manifest ‘In goed vertrouwen. De privacy van de jeugd gewaarborgd’ staan tien vuistregels opgesteld om zorgprofessionals te helpen bij waarborging van privacy van ouders en kinderen die jeugdhulp nodig hebben. Het manifest is ondertekend door negentien belangenverenigingen in de zorg. Dat meldt Zorgvisie.

De vuistregels zijn geen vervanging voor de huidige codes, slechts een aanvulling. Zo moeten jeugdhulpverleners onder andere de rechten van de jeugdige, zijn ouders of verzorgers respecteren en praten ze met - niet over - de jeugdige, zijn ouders of verzorgers. Vertrouwelijkheid is belangrijk voor de toegankelijkheid van de hulpverlening. Professionals dienen in elkaar te vertrouwen en mogen nooit meer persoonsgegevens vragen dan noodzakelijk is. Tot slot is het belangrijk dat professionals zich verantwoordelijk voelen om oplossingen aan te dragen, ook als bepaalde gegevensuitwisseling niet mogelijk is.

“Zorgvuldig omgaan met privacy en met persoonsgegevens is van extra belang bij jeugdzorg vanwege de veelheid van betrokken partijen, met ieder eigen belangen en privacyregels”, zegt KNMG-voorzitter René Héman tegen Zorgvisie. Met de vuistregels wordt het privacy-bewustzijn dusdanig bevorderd zodat ouders en kinderen erop kunnen vertrouwen dat de jeugdhulpprofessionals hun privacy beschermen.

De partijen die het manifest ondertekenen of hebben ondertekend zijn ActiZ Jeugd, AJN jeugdartsen Nederland, BPSW, Federatie Opvang, GGDGHOR Nederland, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, KNMG, Nederlands Instituut van Psychologen, Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen, P3NL, Sociaal Werk Nederland, Vereniging Nederlandse Gemeenten, V&VN, Vereniging voor Vertrouwensartsen Kindermishandeling, VGN, VOBC, NVvP, BV Jong. Het manifest is hier te lezen. 

© Nationale Zorggids