Logo_amc_logo

Ritalin, het medicijn voor de behandeling van adhd, werkt in het zich ontwikkelend brein van kinderen anders dan bij volwassenen. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van Liesbeth Reneman en promovenda Anouk Schrantee in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC). Ritalin verhoogt de doorbloeding in kinderhersenen, een indirecte maat voor een langdurige verandering in de concentratie van het boodschapperstofje dopamine. Dit meldt het AMC.

“Het is de eerste keer dat is gekeken naar verschillen in het effect van Ritalin op de hersenen van volwassenen en kinderen”, zegt prof. Liesbeth Reneman, gespecialiseerd in het onderzoek naar effecten van medicijnen op de hersenen. “Dit onderzoek was nodig omdat Ritalin vaak wordt voorgeschreven aan kinderen, terwijl de effecten op het dopaminesysteem in de hersenen vooral in volwassen proefdieren en mensen zijn onderzocht, bij wie het brein - anders dan bij kinderen – grotendeels is uitontwikkeld.”

Het AMC-onderzoek keek niet naar de effectiviteit van Ritalin maar naar mogelijke langdurigere effecten op de hersenen. Reneman: “We hebben de proefpersonen vier maanden medicijnen gegeven. Ze kregen allemaal een MRI-scan bij aanvang van de kuur, en een week na het stoppen daarvan, om zo de reactie van het dopaminesysteem te bestuderen.”

Uit de AMC-studie, verricht in samenwerking met het centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Triversum en de ggz-zorginstelling PsyQ, blijkt dat het medicijn in beide groepen zijn werk doet. De hersenen van kinderen reageren anders dan die van volwassenen. De onderzoekster stelt dat het een indirecte meting betrof, het aantal onderzochte personen klein is en dat de periode van vier maanden behandeling kort is. De studie wordt daarom voortgezet. “Dit eerste onderzoek leert dat medicijnen in kinderen andere uitwerkingen kunnen hebben dan in volwassenen”, aldus de onderzoeksters. Reneman vindt niet dat artsen moeten stoppen met het voorschrijven aan kinderen.

Door: Redactie Nationale Zorggids