Normal_handicap__rolstoel__kind__speciaal_onderwijs__beperking

Het ingewikkelde stelsel van zorgwetten belemmert goede en tijdige toegang tot intensieve kindzorg. Ieder(in) maakt zich zorgen over de gevolgen van dit ingewikkelde systeem en trekt daarom aan de bel bij de Tweede Kamer. Dat meldt Ieder(in). 

Ouders kunnen maar zeer moeizaam of zelfs niet hun weg kunnen vinden als ze die zorg goed geregeld willen krijgen. Kinderen met een intensieve zorgvraag en hun ouders raken uit zicht bij de discussies over wetten, de afbakening tussen wetten en de vraag wie waarvoor verantwoordelijk is. Die discussies worden te vaak over het hoofd van de kinderen en hun ouders uitgevochten.

In een brief aan de Kamerleden doet Ieder(in) een oproep om de toegang tot de intensieve kindzorg eenduidiger te regelen. Daarbij gaat het onder meer over het vereenvoudigen en verbeteren van de toegang tot persoonlijke verzorging voor kinderen die van intensieve zorg afhankelijk zijn en dit bijvoorbeeld niet via de Wet langdurige zorg krijgen. Voor deze groep kinderen wil Ieder(in) dat er één loket komt waar de ouders zowel verzorging, verpleging als begeleiding kunnen regelen.

Daarnaast moeten kinderen die levenslang en levensbreed intensieve hulp nodig hebben, goede toegang krijgen tot hulp en ondersteuning uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Door te strenge criteria dreigt een grote groep kinderen met ernstige verstandelijke en/of meervoudige lichamelijke beperkingen buiten de boot te vallen. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid moet voor deze groep zo snel komen met een goede toegangsregeling tot de Wlz, vindt Ieder(in). 

Door: Redactie Nationale Zorggids