Normal_diabetes

Vier winnaars krijgen komend jaar in totaal 150.000 euro van het Diabetes Fonds voor hun idee dat moet helpen het leven met diabetes makkelijker te maken. Bij de winnaars zitten twee apps, een slimme pleister en een multicultureel kookproject. Dat meldt het Diabetes Fonds.

Uit alle inzendingen koos een jury dit najaar acht finalisten, waarna het publiek online z'n favorieten kon bepalen. Uit ruim 4.500 stemmen kwam de 'Hypo Pleister', een idee van het Radboudumc in Nijmegen, als winnaar uit de bus. Een hypo, een te lage bloedsuiker, verraadt zich doordat het hartritme verandert en dat is wat de slimme 'waarschuwpleister' moet gaan signaleren. Het Diabetes Fonds stelt 50.000 euro ter beschikking om dit idee verder uit te werken.

Een tweede bedrag van 50.000 euro gaat naar de app 'MyDi@MATE'. Deze app, ontwikkeld door het VUmc in Amsterdam, moet mensen met diabetes helpen om in balans te komen én te blijven, met tips, informatie en oefeningen.

Twee andere ideeën krijgen ieder 25.000 euro van het Diabetes Fonds: Ziekenhuis Friesland in Sneek ontwikkelde samen met een ouder van een diabetes-patiëntje de 'Dia-Sit' app. Ouders van jonge diabetespatiënten hebben vaak moeite een oppas te vinden die ‒ uit eigen ervaring ‒ weet wat er moet gebeuren als het kind onverhoopt een hoge of lage bloedsuiker krijgt. De Dia-Sit app koppelt deze gezinnen aan diabetespatiënten uit de buurt die wel willen oppassen.

De stichting Know Better Do Better krijgt 25.000 euro om het tv-programma 'Cooking back to our Roots' te ontwikkelen. Het programma dat laat zien hoe je als niet-westerling met diabetes gezond kunt eten binnen je eigen cultuur. 

Door: Redactie Nationale Zorggids