Normal_normal_rolstoel_gehandicapt_handicap_horeca

Van 2 tot en met 7 oktober 2017 is de jaarlijkse Week van de Toegankelijheid. Toegankelijkheid is actueler dan ooit. Sinds het van kracht worden van het VN-verdrag in 2016 moet iedereen in Nederland serieus werk maken van toegankelijkheid. Met het thema 'Aan tafel!’ willen de initiatiefnemers bereiken dat mensen met een beperking of een chronische ziekte, overal kunnen eten, uitgaan en elkaar kunnen ontmoeten zonder belemmeringen. Dat meldt de Week van de Toegankelijkheid.

Toegankelijkheid van de horeca is een breed begrip. Het gaat bijvoorbeeld om fysieke toegankelijkheid, goede informatie over het menu en de bereikbaarheid, kosten, sanitaire voorzieningen, bejegening en service en akoestiek. Niet alleen van horeca, kantines of terrassen maar ook van evenementen en festivals.

Wie jong is en een beperking of chronische ziekte heeft, heeft wellicht specifieke wensen in de horeca. Dit jaar is er tijdens de Week van de Toegankelijkheid extra aandacht voor jongeren. Hoe zit het bijvoorbeeld met de toegankelijkheid van de (studenten)kroeg en clubs, de (buiten)bioscoop en de zomerfestivals? Ook daar kan vast nog heel veel verbeterd worden, denken de initiatiefnemers.

Vorig jaar deden ruim honderd organisaties mee aan de Week van de Toegankelijkheid. Overal in het land werden acties georganiseerd voor toegankelijkere cafés, restaurants, kantines en festivals. Ondanks alle behaalde successen is er nog veel werk te verzetten.

Door: Redactie Nationale Zorggids