Normal_justitie__rechtbank

De Amerikaanse James B. blijft voorlopig in hechtenis op verdenking van het verkrachten van een 12-jarig meisje uit Rotterdam. De man had onder een vals profiel op Facebook een account aangemaakt op platform Star Stables. Hier komen jonge meisjes samen om als spel paarden verzorgen en te praten over hun hobby paardrijden. De man wordt er van verdacht het meisje gedurende twee dagen te hebben misbruikt in een hotel in Rotterdam. Dit meldt Volkskrant.

De advocaat van James B. heeft geprobeerd om de voorlopige hechtenis te beëindigen, maar de rechtbank ging daar niet mee akkoord. Zo zou de man kunnen vluchten en zich in Europa verschuilen en is er bovendien het gevaar dat hij opnieuw misbruik zal plegen met jonge meisjes. De rechtbank vindt het zeer kwalijk dat de man opzettelijk, over een periode van maanden, contact onderhield met het 12-jarige slachtoffer. De chatberichten werden steeds explicieter en hij liet duidelijk merken waarvoor hij naar Nederland zou komen. Hij wilde seks hebben met het meisje.

Amber Alert

In juni kwam de Amerikaanse man naar Nederland en nam bij aankomst direct de trein naar Rotterdam. Daar had hij afgesproken met het jonge meisje, die eerder van school vertrok met de leugen dat ze naar de orthodontist moest. Vervolgens nam hij het meisje mee naar een hotel, waar ze twee dagen verbleven. Haar ouders sloegen alarm toen het meisje niet terug kwam van school en een Amber Alert werd gestart. De man kwam toen al relatief snel in beeld door de gesprekken die hij met het meisje had in de chat van Star Stable.

Gesprekken verwijderd

De Amerikaan heeft alle gesprekken gewist, maar de politie heeft de gesprekken opgevraagd en verkregen bij Star Stables en Facebook. Hij ontkent het meisje te hebben misbruikt, ondanks dat dna van het meisje op zijn lichaam is aangetroffen. Op 5 december vindt de regiezitting plaats. De inhoudelijke zitting wordt pas volgend jaar verwacht.

Door: Nationale Zorggids