Ongeneeslijk zieke 7-jarige Britse naar Nederland voor behandeling

Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht gaat de 7-jarige Jasmine uit Groot-Brittannië met ongeneeslijke hersenkanker behandelen. In haar thuisland is ze uitbehandeld maar hier kan ze dankzij een crowdfunding meedoen met een klinische studie. Dit meldt RTL Nieuws. 

In het Utrechtse kinderoncologische centrum vinden op dit moment twee klinische studies plaats, waar ook buitenlandse patiënten aan meedoen. Nieuwe behandelingen of andere medische interventies worden hierbij getest op mensen, waarvan de helft uit Nederland en de overige deelnemers vooral uit Europa. Volgens kinderoncoloog Jasper van der Lugt valt Jasmine onder één van de ernstige groepen binnen oncologie, waarbij bestaande behandelen haar niet kunnen genezen.

Crowdfunding

Haar familie ging dus op zoek naar behandelmogelijkheden in het buitenland en belandde zo bij het Prinses Máxima Centrum. In sommige gevallen willen zorgverzekeraars in het land van herkomst de behandeling vergoeden, andere keren moet het geld elders vandaan komen. In het geval van Jasmine moesten haar ouders via een crowdfunding 290.000 euro ophalen en dat lukte. Nu kunnen zij en haar familie in Nederland verblijven terwijl Jasmine haar experimentele behandeling ondergaat. Inmiddels blijkt haar tumor met 25 procent te zijn gekrompen.

Vergoeding zorgverzekeraars

Andersom gaan er regelmatig ook Nederlandse patiënten naar het buitenland, als daar een alternatieve behandeling mogelijk is. Of een zorgverzekeraar dit vergoedt, hangt van de situatie af. Klinische onderzoeken worden door de meeste verzekeraars niet vergoed. ASR betaalt hier bijvoorbeeld niet voor vanwege gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Menzis maakt uitzonderingen voor zorg in de sluis.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky