Normal_normal_zwanger__geboorte__zwangerschap

Zwangere vrouwen zien zich steeds vaker genoodzaakt om de kosten van prenatale zorg zelf te dragen. Dit blijkt uit een onderzoek onder bijna 30.000 bezoekers van de klinieken van Dokters van de Wereld in acht Europese landen, waaronder Nederland. Dat meldt Vakblad Vroeg.

De organisatie Dokters van de Wereld maakt zich sterk voor het universele recht op gezondheid en op de toegang tot gezondheidszorg voor mensen die hiervan zijn uitgesloten. De gezondheid van vrouwen vormt één van de speerpunten van de organisatie, die vindt dat vrouwen zelf mogen bepalen of, wanneer en hoe vaak zij kinderen willen krijgen.

Door allerlei financiële en juridische hindernissen, waaronder bezuinigingen, wordt een groeiend aantal vrouwen (en hun kinderen) de toegang tot gezondheidszorg ontzegd. Met name voor migranten en personen zonder papieren dreigt uitsluiting. Twee derde van de zwangere vrouwen die zich bij Dokters van de Wereld meldden, had voorheen geen toegang tot prenatale zorg. Voor 43 procent van deze groep geldt dat zij veel later op consult kwamen dan raadzaam is.

Ook blijken de kinderen van deze groep vrouwen veel minder vaak gevaccineerd tegen tetanus, hepatitis B, mazelen of kinkhoest. In sommige landen lag dit aantal onder de dertig procent, terwijl het percentage voor de algemene bevolking rond de negentig procent ligt.

Dokters van de Wereld roept Europese overheden en instellingen op nationale gezondheidssystemen toegankelijk te maken voor iedereen die in de EU woont. Via www.names-not-numbers.org kan een petitie worden ondertekend die aandacht vraagt voor vrouwenrechten. De handtekeningen worden tijdens de Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling in september 2014 aan de Verenigde Naties aangeboden.

© Nationale Zorggids