Logo_borstvoeding_logo

Ongeveer een op de tien vrouwen krijgt te maken met een postnatale depressie na de geboorte van een kind. De kans op zo'n depressie kan worden gehalveerd met het geven van borstvoeding. Dit blijkt uit een Engels onderzoek, zo meldt Gezondheidsnet.

De voordelen van borstvoeding voor de gezondheid van baby's zijn al langer bekend, maar over het effect van het wel of niet geven van borstvoeding op de mentale gezondheid van moeders is minder duidelijkheid. Onderzoekers van Cambridge University analyseerden de gegevens van 13.998 pas bevallen vrouwen. Hieruit blijkt dat moeders die borstvoeding geven 50 procent minder kans lopen om in een depressie te belanden. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal Maternal and Child Health.

Daarnaast blijkt de mentale gezondheid van de moeder te verbeteren naarmate er langer borstvoeding wordt gegeven. De onderzoekers verklaren dit effect door de aanwezigheid van het gelukshormoon oxytocine dat vrijkomt in het lichaam van de moeder wanneer borstmelk geproduceerd wordt. Het geven van borstvoeding helpt moeders om zich te ontspannen en zorgt voor minder stress, wat de mentale gezondheid positief beïnvloedt.

Daarentegen blijkt bij moeders bij wie het niet lukt om borstvoeding te geven juist een verhoogde kans aanwezig op postnatale depressie. 'Borstvoeding lijkt dus een beschermend effect te hebben, maar dat is slechts één kant van het verhaal', zegt onderzoeker Maria Iacovou. 'De vrouwen die wel borstvoeding wilden geven, maar bij wie het niet lukte, bleken uiteindelijk het hoogste risico op een postnatale depressie te hebben van alle onderzochte groepen.'

© Nationale Zorggids