Normal_baby-20339_640

Vrouwen die zwanger zijn van een meerling krijgen waarschijnlijk vier weken eerder zwangerschapsverlof. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken liet donderdag weten zich te zullen buigen over het uitbreiden van de verlofregelingen. Dat meldt Trouw.

De minister komt hiermee tegemoet aan het CDA, dat een voorstel deed tot uitbreiding van het verlof voor zwangeren die een meerling verwachten. Volgens Kamerlid Pieter Heerma halen vrouwen die zwanger zijn van een twee- of drieling zelden het reguliere verlof, dat ingaat vanaf de 34ste week van de zwangerschap. Vaak stoppen ze op doktersadvies al voor de 30ste week. Heerma wil regelen dat het verlof in de 30e week officieel ingaat.

Het wetsvoorstel van Asscher bevat een groot aantal verruimingen en uitbreidingen van bestaande verlofregelingen. Zo wordt het voor zwangeren mogelijk om hun verlof flexibeler in te delen, waardoor zij hun baan en zorgtaken beter op elkaar af kunnen stemmen. Verder wordt in het wetsvoorstel geregeld dat een vader het bevallingsverlof van de moeder kan krijgen als zij bij de geboorte van het kind komt te overlijden. Ook de zwangerschapsregeling voor moeders met couveusekinderen zal worden verruimd. Voor het wetsvoorstel van de minister bestaat voldoende steun in de Kamer.

© Nationale Zorggids