Normal_sperm

Vrouwen hebben een licht verhoogde kans op een doodgeboren kindje wanneer zij vaak van partner wisselen of wanneer zij met hun vaste partner een condoom gebruiken. Dat zeggen de Groningse gynaecologen Sicco Scherjon en Jan Jaap Erwich in het Dagblad van het Noorden.

De grotere kans op een miskraam heeft te maken met het afweersysteem van de vrouw, dat tijd nodig heeft om te wennen aan de cellen van de man. Wanneer spermacellen nieuw zijn voor een vrouw, wordt de kans groter dat het lichaam van de vrouw de spermacel of ongeboren vrucht afstoot. In medische kringen is dit sinds een jaar of zeven bekend. De gynaecologen Sicco Scherjon en Jan Jaap Erwich hielden onlangs een oratie over het onderwerp in het kader van de Medische Publieksacademie, die als doel heeft medische kennis bekend te maken bij een breed publiek.

'Vroeger wisten we alleen dat miskramen wat vaker voorkwamen bij hele jonge vrouwen en bij oudere vrouwen. Maar nu weten we waarom. Als een zwangerschap ontstaat na de eerste keer seks, is de kans op complicaties groter. Dat geldt ook voor condoomgebruik, want dan heeft de vrouw nog niet eerder spermacellen in haar lichaam gekregen. Pilgebruik is dus goed voor een gezonde zwangerschap', aldus de gynaecologen.

© Nationale Zorggids