Normal_sperma23

Het aantal spermacellen in het zaad van westerse mannen loopt al decennia terug en is in vergelijking met veertig jaar geleden gehalveerd. Uit meta-analyse blijkt dat de afname die voor het eerst gesignaleerd werd in de jaren negentig, stevig heeft doorgezet. Artsen maken zich niet alleen zorgen om de verminderde vruchtbaarheid, maar ook overige gezondheidsproblemen die de mannen hebben. Dit meldt NU.nl.

Onderzoekers uit onder andere Denemarken en de Verenigde Staten hebben bijna tweehonderd onderzoeken over mannelijke vruchtbaarheid met elkaar vergeleken en zijn tot de conclusie gekomen dat het aantal spermacellen drastisch is gedaald. Tussen 1973 en 2011 is het aantal met maar liefst 59,3 procent verminderd. Men spreekt van een gezonde spermaconcentratie als er tussen de 100 en 200 miljoen spermacellen in een ejaculaat zitten.

Het zaad van westerse mannen ging er hard op achteruit, terwijl dat van mannen in Zuid-Amerika, Azië en Afrika geen groot verschil liet zien over de jaren. Echter zijn in die landen ook minder onderzoeken uitgevoerd naar de vruchtbaarheid van mannen. Het beeld dat er tegenwoordig steeds meer mannen kampen met vruchtbaarheidsproblemen worden met de meta-analyse bevestigd.

Een lager aantal spermacellen werd in onderzoeken ook gekoppeld aan andere gezondheidsproblemen bij mannen. Zo zou het een hoger risico op bepaalde ziekte en vroegtijdige dood kunnen geven. Onderzoekers stellen dan ook dat dit een grote reden tot zorg is nu blijkt dat steeds meer mannen een lagere spermaconcentratie hebben. “Dit onderzoek doet de alarmbellen rinkelen voor onderzoekers en gezondheidsautoriteiten om de oorzaken van deze grote daling te onderzoeken”, zegt hoofdonderzoeker Hagai Levine.

Door: Redactie Nationale Zorggids