Normal_prik_naald_vaccin

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: een interessant interview over het weigeren van niet gevaccineerde kinderen, kans op onderkoeling op Koningsdag en een oneindige vacatureberg in ziekenhuizen in Utrecht. 

Maandag: Paasmaandag!

Dinsdag: RIVM scherpt vaccinatieadvies mazelen aan voor start zomerseizoen

In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen. Voor de start van het zomerseizoen heeft het RIVM daarom het vaccinatieadvies voor mazelen aangepast. Bij reizen naar landen waar mazelen endemisch is en landen waar grote langdurige uitbraken voorkomen, wordt geadviseerd om kinderen vanaf de leeftijd van zes maanden te vaccineren in plaats van de gebruikelijke veertien maanden.

De grootste uitbraken vinden plaats in Oekraine en Roemenie. In Polen, Tsjechie, Slowakije, Italie, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen zijn lokale uitbraken gaande. Ook in de orthodox Joodse gemeenschap in Londen en New York vindt een mazelenuitbraak plaats.

Woensdag: nog altijd wachttijden in ziekenhuizen Utrecht door ‘vacatureberg’

In ziekenhuizen Utrecht is er nog altijd sprake van een personeelstekort, waardoor de wachttijden in de ziekenhuizen verder oplopen. Niet alleen pop de Spoedeisende Hulp (SEH) is een flink tekort aan personeel, maar ook voor de verlosafdelingen. Verloskundigen van vrouwen bij wie de bevalling is gestart moeten vaak naar meerdere ziekenhuizen bellen om te zien waar een plek vrij is.

Er zijn veel onvervulde vacatures en er is te weinig personeel om deze op te vullen.

Donderdag: tientallen kinderdagverblijven weigeren kinderen zonder vaccinatie

Het aantal gevallen van mazelen is in het eerste kwartaal van 2019 bijna verviervoudigd, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Om de veiligheid van kinderen te waarborgen, weigeren tientallen kinderdagverblijven en andere opvangorganisaties kinderen zonder vaccinatie. Wij vroegen een kinderopvang, een moeder en een belangenvereniging van ouders naar hun mening over dit beleid.

Vrijdag: ‘Kans op onderkoeling op Koningsdag’

Oranje-feestvierders doen er vanwege de nattigheid goed aan een extra paar sokken en een droog shirt mee te nemen en aan te trekken. Met dat advies komt het Nederlandse Rode Kruis. Eenmaal een nat pak gehaald, is er namelijk een grotere kans op onderkoeling. Vooral als er alcohol in het spel is.

Door: Nationale Zorggids