Normal_opvang_kinderopvang_speelgoed_blokken

BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma zegt zich zorgen te maken over het afgeven van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) na het schikken of seponeren van een kindermishandelingszaak op de kindervang. Dit zegt hij tegen RTL Nieuws naar aanleiding van het verhaal van een moeder wiens kind is mishandeld op de kinderopvang, maar waarbij de zaak uiteindelijk geschikt is via de rechter. Dit meldt RTL Nieuws.

De moeder vertelt RTL Nieuws dat haar kind, inmiddels bijna 6 jaar, op tweejarige leeftijd is mishandeld door een pedagogisch medewerker op de kinderopvang waar zij heen ging. De eigenaresse van de kinderopvang zag dit via camera’s gebeuren terwijl zij zelf thuis was. Ze heeft de camerabeelden aan de moeder laten zien en heeft direct het protocol kindermishandeling ingesteld. Ook heeft ze aangifte gedaan tegen de betreffende medewerkster. Beide partijen zijn uiteindelijk tot een schikking gekomen bij de rechter.
 
De moeder zelf heeft geen aangifte gedaan van de mishandeling van haar kind. Ze baalt er nu van dat de rechter geen uitspraak heeft gedaan in de zaak en dat de pedagogisch medewerker geen veroordeling heeft gekregen, “dat ze bijvoorbeeld ook haar VOG zou kwijtraken".

Zorgen over afgeven VOG 

BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma zegt tegen RTL Nieuws zich zorgen te maken over het afgeven van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) na het schikken of seponeren van dergelijke zaken. “Wanneer kindermishandeling of bij zedengerelateerde zaken grensoverschrijdend gedrag is aangetoond moeten we ons toch echt afvragen of zo iemand ook zonder veroordeling door een rechter nog in de kinderopvang mag werken.” Hij geeft aan dat de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang eerder bij de Dienst Justis aan de bel heeft getrokken, maar dat deze toen geen duidelijk antwoord heeft gegeven. 

Door: Nationale Zorggids