NZG PMS

PMS is het optreden van klachten in de tweede helft van de menstruatiecyclus die weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. Sommige vrouwen houden nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug. Door de steeds terug- terugkerende klachten verstoort PMS het normale leefpatroon van vrouwen.

Inhoud
Oorzaken
Verschijnselen
Diagnose
Behandeling

Oorzaken
Alhoewel er een overduidelijk verband bestaat tussen het optreden van de klachten en de menstruatiecyclus, is nooit een hormonale oorzaak voor PMS gevonden. Wel zijn vrouwen met PMS-klachten gevoeliger voor hormoonwisselingen dan vrouwen die er geen last van hebben. In de hersenen is er als het ware minder weerstand om de gevolgen van hormoonwisselingen op te vangen.

Bepaalde neurotransmitters werken onvoldoende. Neurotransmitters zijn chemische stoffen waarmee zenuwcellen in de hersenen berichten aan elkaar doorgeven. Zo worden de stemming en het welbevinden beïnvloed.

Nog steeds is niet precies bekend hoe PMS ontstaat, en waarom de ene vrouw er wel last van heeft en de andere niet.

Verschijnselen
Vele honderden lichamelijke en psychische klachten zijn bij PMS beschreven, zoals pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid, wisselende stemmingen en klachten als gespannen, depressief of agressief zijn.

Veel vrouwen vinden het vervelend dat de klachten steeds terugkomen zonder dat ze er voor hun gevoel iets tegen kunnen doen. Daarbij weten ze ook hoe het elke maand is een periode zonder klachten te hebben. Niet zelden nemen de klachten in de loop der jaren toe. Vaak hebben vrouwen het gevoel dat zij door hun omgeving niet begrepen en niet serieus genomen worden. Ook voelen velen zich schuldig tegenover hun partner of kinderen vanwege hun gevoelens en gedrag in deze periode.

 

Diagnose
Er zijn geen specifieke fysieke kenmerken of laboratoriumtests waarmee de diagnose PMS kan worden gesteld. Gen enkel symptoom is uniek voor PMS. De enige manier waarop men kan vaststellen of ze PMS heeft, is om twee tot drie maanden lang elke dag de timing en ernst van de symptomen - zowel emotioneel als fysiek - tijdens de menstruele cyclus bij te houden.

Ook kun je je basale lichaamstemperatuur (de laagste lichaamstemperatuur tijdens de slaap) en vaginale afscheiding controleren om te kijken wanneer je ovuleert. Om de diagnose PMS te kunnen stellen, zal je huisarts op deze gegevens moeten vertrouwen.

Voor de diagnose PMS moet de huisarts eerst andere aandoeningen uitsluiten, aangezien veel symptomen van PMS op de symptomen van andere onderliggende aandoeningen lijken. De huisarts kan een fysiek onderzoek en bekkenonderzoek doen om gynaecologische problemen uit te sluiten.

Behandeling

  • Leefregels
    Voor vrouwen met PMS is het belangrijk maar vaak niet gemakkelijk om te leren omgaan met hun klachten. Juist voor vrouwen met PMS is dit vaak heel moeilijk. Regelmatige lichamelijke activiteit (sport) verlicht klachten van PMS. Er zijn aanwijzingen dat een dieet met weinig koffie, alcohol, vet, zout en scherpe kruiden kan helpen om de klachten te verminderen. Ook minder roken (nog liever stoppen) kan zinvol zijn. Soms biedt een gesprek met een psycholoog of een maatschappelijk werker uitkomst. Tot slot leert de ervaring dat sommige vrouwen het prettig vinden om hun ervaringen met PMS te delen met andere vrouwen.
  • Medicijnen
    Bovengenoemde leefregels, een gezond en regelmatig leven met voldoende rust en lichamelijke activiteit en begrip van de omgeving blijken vaak voldoende te zijn om de klachten draaglijk te maken. Als dat niet genoeg is, kan men wellicht met medicijnen behandeld worden.
  • Het verwijderen van de eierstokken en eventueel de baarmoeder
    Vrouwen met ernstige premenstruele klachten zijn soms hun klachten zo beu dat zij hun eierstokken en/of baarmoeder weg willen laten halen zodat zij niet meer menstrueren. In Nederland worden om deze reden geen gezonde eierstokken en/of baarmoeders verwijderd, omdat daar niet de oorzaak van de klachten ligt.

Terug

Bron: Ziekenhuis.nl / Always-info.nl

NZG Medisch Informatie

NZG Nieuwsoverzicht Medisch