Toegepaste gerontologie, Vergrijzingsdeskundige, stockfreeimages

EINDHOVEN - Aan de hbo-opleiding Verpleegkunde van Fontys Hogeschool is Ilse Schoormans eind januari als eerste toegepast gerontoloog van Nederland afgestudeerd. Dat meldt de hogeschool op haar website.

Mensen met een diploma toegepaste gerontologie kunnen als zogenaamde 'vergrijzingsdeskundigen' aan de slag bij onder meer gemeenten, bedrijven en instellingen om hen te ondersteunen bij bijvoorbeeld regelgeving voor de groep 50-plussers. De studie is ontstaan als reactie op de maatschappelijke en demografische veranderingen rondom deze bevolkingsgroep.

Schoormans volgde de deeltijdopleiding nadat ze klaar was met de opleiding Verpleegkunde. Het viel haar op dat er nog steeds stigmatiserend over ouderen en het proces van ouder worden wordt gedacht. Zij wil daarom een rol spelen in de emancipatie van ouderen in de samenleving. "Zij zijn en worden niet meer de bejaarden van vroeger die graag bingo spelen en aan bejaardengym doen, zij willen zichzelf verder ontwikkelen, nog van alles bijleren en vooral genieten van het leven."

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem