Zout

De tafeltje-dek-je maaltijden die door veel zorginstellingen geserveerd worden, zijn veel te zout en daarmee schadelijk voor de gezondheid. Gemiddeld krijgt een consument via één maaltijd met soep, hoofdgerecht en nagerecht 5,3 gram zout binnen. Dit staat bijna gelijk aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 6 gram. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De bond vindt dat leveranciers en koks minder met de zoutpot moeten strooien en de consument de kans moeten geven zelf naar wens zout toe te voegen. Uit het onderzoek blijkt dat vooral de soep en de jus bij de maaltijd erg zout zijn. De Consumentenbond raadt mensen aan matig te zijn met de inname hiervan. 
 
Gevolgen
Jaarlijks sterven 2200 mensen aan de gevolgen van te veel zoutinname. Overconsumptie van zout bevordert botontkalking en leidt tot een hoge bloeddruk, wat op zijn beurt weer gevaarlijk is voor hart en bloedvaten. 
 
© Nationale Zorggids