Normal_wallet_portemonnee

De 65-plussers van Nederland zijn erg bezorgd over hun financiële toekomst. Bijna de helft van alle senioren in Nederland verwacht dat hun financiële situatie de komende zes maanden verslechtert. Dit blijkt uit een opinieonderzoek van bureau Ipsos dat is uitgevoerd in opdracht van de koepel van ouderenorganisaties CSO. Voor de CSO komen de nieuwe gegevens niet als een verrassing.

Al geruime tijd pleit de CSO voor een koopkrachtontwikkeling die voor ouderen gelijk is aan die van andere groepen. CSO-directeur Wim van Minnen: 'Het beeld wordt geschapen alsof alle ouderen een riant inkomen hebben en bovenop een fiks vermogen zitten. Dat is maar zeer ten dele waar. Dat mensen die het goed hebben, inclusief ouderen, een steentje moeten bijdragen aan de problemen spreekt vanzelf. Juist ouderen hebben een sterk gevoel voor solidariteit met jongeren en mensen die het minder hebben. Wij waarschuwen sinds begin dit jaar al voor het aantasten van de koopkracht van ouderen met een klein pensioen of alleen AOW. Die groep wordt het hardst getroffen en dat is onterecht.'

De bezorgdheid over de koopkracht bij 65-plussers wordt mede versterkt door het wantrouwen in het functioneren van het kabinet. Bijna zeven op de tien senioren geeft het functioneren van het huidige kabinet een ruime onvoldoende, zo blijkt uit het onderzoek. Gemiddeld geven 65-plussers het kabinet Rutte een 4,5 waar het landelijk gemiddelde op een 4,6 ligt. Daarnaast vinden acht op de tien senioren dat zij weinig tot niets meer kunnen bijdragen aan de bezuinigingen. Naast hun eigen gezondheid maken senioren zich op dit moment vooral zorgen over het betalen van hun rekeningen.

© Nationale Zorggids