Normal_bejaard_koppel_relatie_ouderen

Patiënten met dementie die zo nu en dan wat aan beweging doen, kunnen hiermee hun denkvermogen enigszins verbeteren, zo blijkt uit Brits onderzoek van de Cochrane Collaboration onder 300 dementerende personen. Dat meldt de Telegraaf.

Lichamelijke beweging blijkt weinig effect te hebben op de stemming van de patiënten, maar het helpt hen wel degelijk bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Daarnaast heeft beweging een positieve uitwerking op het cognitieve denkvermogen.

Het is niet duidelijk of er sprake is van een verbetering van de levenskwaliteit voor deze patiënten, maar volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten een 'reden voor optimisme'.

Het aantal mensen dat getroffen wordt door dementie neemt gestaag toe doordat mensen langer leven dan vroeger. Omdat er vooralsnog nog geen genezing mogelijk is, zijn onderzoeken nu vooral gericht op verbetering van de kwaliteit van leven. Volgens onderzoekster Dorothy Forbes is er meer  onderzoek nodig om concrete richtlijnen te ontwikkelen, zodat zorgverleners in staat zijn om mensen met dementie op dit gebied te adviseren.

© Nationale Zorggids