Vrouw wandelt met kind en hond op strand

In veel ziekenhuizen en klinieken doen dermatologen op 17 mei gratis onderzoek naar huidkanker. Huidkanker komt steeds vaker op steeds jongere leeftijd voor, daarom is 17 mei uitgeroepen tot nationale huidkankerdag. Dit meldt RTV Rijnmond. 

In de meeste gevallen ontstaat huidkanker als gevolg van overmatige blootstelling aan uv-straling. De risico’s van uv-straling worden op de nationale huidkankerdag dan ook uitgelicht. 
 
Omdat er een toename is van het aantal oudere mensen wordt er verwacht dat 1 op de 6 Nederlanders huidkanker gaat krijgen. Oudere mensen hebben een verhoogd risico op deze kankersoort omdat ze langer blootgesteld zijn aan de zon. Daarnaast hebben ze geen voorlichting gehad over de risico’s. 
 
Naast oudere mensen zijn ook kinderen gevoeliger voor huidkanker. Tevens zijn mensen met een lichte huid, of blond of rood haar meer geneigd te verbranden en daardoor hebben ze ook een verhoogde kans op de kanker. Dermatologen adviseren iedereen om de blote huid in te smeren met zonnebrandcreme. Daarnaast raden zij aan de zon te mijden op de warmste uren. 
 
Wie zich wil laten onderzoeken door een dermatoloog op17 mei, moet zich voor 7 mei aanmelden. Dit kan hier
 
© Nationale Zorggids