Logo_amstelring

(Novum) - Amstelring ontslaat 139 medewerkers, omdat verzorgingshuizen dicht moeten. Dat meldt de zorgorganisatie maandag. Vakbond Abvakabo FNV vreest dat op termijn zevenhonderd mensen hun baan verliezen.

Door bezuinigingen op de langdurige zorg ziet Amstelring zich genoodzaakt om in de komende twee jaar drie van de achtien verpleeg- en verzorgingstehuizen helemaal, of deels, te sluiten. Naast de 139 ontslagen wordt volgende maand ook voor een groep facilitaire en administratieve medewerkers ontslag aangevraagd. In totaal werken 4500 mensen bij Amstelring.

Amstelring maakte vorig jaar al bekend met een derde te gaan krimpen. Abvakabo FNV spreekt maandag de vrees uit 'dat dit het begin is van misschien wel het grootste werkgelegenheidsverlies ooit in zo een korte tijd in de zorg'.

Volgens de vakbond wil Amstelring het aantal voltijdsbanen met vijfhonderd inkrimpen, waardoor in totaal mogelijk zevenhonderd mensen hun baan verliezen. Een woordvoerder van Amstelring stelt dat Abvakabo zich op oude cijfers baseert. "Er volgen nog wel meer ontslagrondes, maar de vijfhonderd gaan we niet halen."

Amstelring sloot met diverse vakbonden een sociaal plan, om afspraken te maken over de ontslagen. Abvakabo sloot zich daar niet bij aan. De vakbond zegt met leden in gesprek te gaan over mogelijke acties. Twee jaar geleden was Amstelring de eerste zorgorganisatie in jaren die zich geconfronteerd zag met een staking in een van hun verpleeghuizen.